Τετάρτη, Μαΐου 16, 2012
posted by Librofilo at Τετάρτη, Μαΐου 16, 2012 | Permalink
Carlos Fuentes (1928-2012)

«…Με ανησυχεί που η προκατάληψη και η εκμετάλλευση, μεταμφιεσμένες σε κοινωνική τάξη, εξακολουθούν να αρνούνται στις γυναίκες – δηλαδή πάνω από το μισό του πληθυσμού του κόσμου – βασικά δικαιώματα εργασίας, αντιπρόσωπευσης και αυτοδιάθεσης.

Με ανησυχεί που επιβάλλεται η ελευθερία της αγοράς ενώ αναιρείται η ελευθερία εργασίας.

Με ανησυχεί που η παγκόσμια οικονομία ενισχύει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών ενώ απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων.

Με ανησυχεί που μια αυταρχική καπιταλιστική τάξη, η οποία χωρίς τον απολυταρχικό κομουνιστή εχθρό απέναντί της – επιβάλλει στον κόσμο ένα μοναδικό και δογματικό μοντέλο αγοράς.

Με ανησυχεί η επιστροφή των χειρότερων σημείων του φασισμού: της ξενοφοβίας, των φυλετικών διακρίσεων, του πολιτικού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού, της καταδίωξης του μετανάστη εργαζόμενου.

Με ανησυχεί που η αυτοκρατορία των ναρκωτικών δημιουργεί δική της εξουσία, υπεράνω των εθνικών και διεθνών νομοθεσιών.

Με ανησυχεί η φθορά του αστικού πολιτισμού παγκοσμίως από την Βοστόνη και το Μπέρμιγχαμ ως την Μπογκοτά, την Μπραζαβίλ, την Μπανγκόκ: άστεγοι, επαιτεία, εγκατάλειψη της τρίτης ηλικίας, ανεξέλεγκτες πανδημίες, ανασφάλεια, εγκληματικότητα, υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας…

Με ανησυχεί η επανεμφάνιση της παράλογης κούρσας εξοπλισμών μεταξύ φτωχών γειτόνων προς όφελος των πλούσιων γειτόνων τους.

Με ανησυχεί που για πρώτη φορά στην ιστορία ο άνθρωπος έχει την τρομακτική ικανότητα να συμπαρασύρει στην αυτοκτονία του ολάκερη τη φύση, που – πριν από την πυρηνική εποχή – κατάφερνε να επιβιώσει από τις τραγικές μας τρέλες.

Με ανησυχεί ένας κόσμος χωρίς μάρτυρες.

Με ανησυχεί οτιδήποτε συνωμοτεί εναντίον της συνέχισης της ανθρώπινης ζωής.»

Carlos Fuentes, 1928-2012 , από το βιβλίο του, "Σε αυτά πιστεύω" (Εκδ.Καστανιώτης, μετάφρ. Αμ.Βασιλακάκη) . Καλό ταξίδι, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.