Κυριακή, Μαΐου 28, 2006
posted by Librofilo at Κυριακή, Μαΐου 28, 2006 | Permalink
Ο Δ.Μίγγας και τα στερεότυπα
Ο Δημήτρης Μίγγας είναι ένα κλασσικό παράδειγμα Έλληνα συγγραφέα.Ξεκίνησε αρκετά καλά,η κριτική τον αγκάλιασε,συνέχισε μέτρια,έγινε γνωστός με το κατάλληλο promotion από το Μεταίχμιο και η κ.Δ.Σημίτη τον εκθείαζε δημοσίως.
Το προτελευταίο του βιβλίο "ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΧΑ" εξάντλησε το ενδιαφέρον του μετά την 50η σελίδα,το δε τελευταίο του μυθιστόρημα "ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΑΙΖΑΜΕ" (40),συνεχίζει την επικίνδυνη διολίσθηση του συγγραφέα.
Ένα βιβλίο γεμάτο στερεότυπα:
α)αντροπαρέα 50άρηδων αιώνια εφήβων.
β)άντρες που βλέπουν μπάλλα,τρώγοντας πίτσες,πίνοντας μπύρες,βρίζοντας αλλήλους.
γ)γυναίκες διακοσμητικές προσωπικότητες
δ)αριστεροί που έχουν χάσει την κατεύθυνσή τους και περιφέρονται απογοητευμένοι σ'αυτή την παλιοζωή.
ε)Πρώην αριστερίζοντες "ωραίοι τύποι" που έχουν πιάσει την καλή απεμπολώντας τις αξίες τους.
στ)Σκηνοθέτης ευαίσθητος με όραμα να γυρίσει ταινία με θέμα την ίδια του την παρέα (εδώ καταλαβαίνουμε όλοι μας γιατί κανείς δεν αντέχει να βλέπει τις Ελληνικές ταινίες).

Μπορώ να συνεχίσω απαριθμώντας καμμιά δεκαριά στερεότυπα ακόμα.

Η περίφημη "ανατροπή" του βιβλίου περιγράφεται σε 3-4 σελίδες-κάπου στην μέση-τόσο εκτός κλίματος της ιστορίας, που στην αρχή νομίζεις ότι ο συγγραφέας σε δουλεύει.

Με δύο λόγια,ένιωσα σαν να έβλεπα ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου,όταν βγαίνεις από την αίθουσα κλαίγοντας τον χαμένο σου χρόνο και με 2 βασικά ερωτήματα:

1.Τι ήθελε να πει ο ποιητής??
2.Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε?
 



9 Comments:


At 29/5/06 12:54, Blogger Αθήναιος

Πείτε τα! Ανδρικό "Sex and the City".Το διάβασα κ εγώ γύρω στα Χριστούγεννα επειδή μου το έκανε πάσα ο αρχισυντάκτης του "Τέχνες κ Ψυχαγωγία" στον Flash.gr.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κ το βιβλίο του Δημήτρη Γκιώνη " Κ μετά τί έγινε;"

Καλά έτσι κ αλλιώς πίστευα ότι ο Γκιώνης αν τα έγραφε αυτά στα μπλογκ θα ήταν ένας μέτριος μπλογκερ αλλά όταν το διάβασα στο πλοίο σ'ενα ταξείδι στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι έχουμε να κάνουμε μ'εναν μετριότατο έως κακό συγγραφέα το ίδιο ισχύει κ για τον Μίγγα που όμως ως συγγραφέας δεν είναι για τα μπάζα.

Τις ερωτικές σκηνές με τις γυναίκες πού τις πάτε; Όλες copy+paste από το " Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά" του Μουρσελά που προφανώς θεωρείται το απαύγασμα της νεοελληνικής θεώρησης κ αντίληψης της καθημερινότητας αλλά κ της σεξουαλικότητας της μέσης ελληνίδας. Όλες οι ηρωίδες κάνουν έρωτα θορυβοδώς κ εδώ θα έλεγα κ άλλα χοντρά αλλά διαβάζουν κ οι κυρίες.

Ταγαροκατάσταση, αγαπητέ μου.

 

At 29/5/06 13:45, Blogger scalidi

Άσχετο, αλλά σήμερα έχω ανεβάσει το ποστ για το αστνομικό βιβλίο που προτείνω ανεπιφύλακτα, στο μπλογκ μου. ήθελα να σας το πω, αγαπητέ Librofilo

 

At 29/5/06 15:10, Blogger Librofilo

@Αθήναιε>Προσπάθησα να είμαι ευγενής.Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι αντιδράσεις από fans του Μίγγα (γελάω μόνο που σκέφτομαι,ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι,αλλά ποτέ δεν ξέρεις).Πάντως κι'εγώ όταν το διάβαζα σκεφτόμουν τα ταγάρια.Γκιώνη διαβάζω στην Ελευθερό και μου γυρίζουν τ'άντερα,βιβλίο του δεν θα άγγιζα.
Οι ερωτικές σκηνές στην Ελλ.λογοτεχνία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.Πέραν του τρισμέγιστου Εμπειρίκου των περισσότερων οι περιγραφές είναι γιά τα μπάζα.

 

At 29/5/06 15:21, Blogger Librofilo

@scalidi>Για τον Λουκαρέλι εννοείτε??Το έχω αγοράσει,αλλά δεν έχω προλάβει να το διαβάσω.Με εντυπωσίασε η "Τριλογία του Φασισμού".Ευχαριστώ

 

At 29/5/06 23:09, Blogger Ιφιμέδεια

Κύριοι Librofilo και Αθήναιε,

χαίρομαι αλήθεια πολύ που διαπιστώνω ότι υπάρχουν (και) άντρες που απορρίπτουν τα στερεότυπα αυτά. Με εκπλήσσετε ευχάριστα!
Συμφωνώ στις κρίσεις σας για τον Δ. Μίγγα. Δυστυχώς απεδείχθη κατώτερος των αρχικών προβλέψεων.
Προσωπικά με ενοχλεί και ένα είδος υπεροψίας που διαπιστώνω στο στυλ του (δεν είμαι σίγουρη αν το εκφράζω ορθά).

Αγαπητέ Librofilo, ειδικώς για την περιγραφή των ερωτικών σκηνών στη λογοτεχνία: αποδεικνύεται όντως το δυσκολώτερο εγχείρημα!

 

At 30/5/06 13:39, Blogger Librofilo

@"ιφιμέδεια">Το εκφράζετε μιά χαρά γιατί έτσι ακριβώς είναι.Γράφουν 2-3 βιβλιαράκια και θεωρούν τους εαυτούς τους μεγάλους συγγραφείς.Οι Έλληνες πρέπει να ξεπεράσουν πρώτα τον κληρονομικό φαλοκρατισμό τους (που συνεχώς καλλιεργείται από την αθάνατη Ελληνική οικογένεια) ώστε να μπορέσουν να γράψουν ερωτική λογοτεχνία.Με τιμή LF

 

At 30/5/06 14:36, Blogger scalidi

Αγαπητέ, Librofilo, περιμένω το σχολιασμό σας για το τελευταίο μου ποστ, ένα απόσπασμα από κάτι που γράφω. εκτιμώ τη γνώμη σας και θα την ήθελα

 

At 31/5/06 17:39, Blogger scalidi

Ναι, του Λουκαρέλι. Θα σας αρέσει. έχει απίστευτη ένταση -και επειδή έτυχε να γνωρίσω τη μεταφράστριά του- νας σας πω ότι αυτή η ένταση του κειμένου αποδίδεται και στα ελληνικά.

 

Δημοσίευση σχολίου

~ back home